Krantenartikel 23 augustus 2017

Sterke buurt dankzij lintbebouwing

DOOR PIETERNEL KELLENAERS

Een hechte buurtclub is best bijzonder. De lintbebouwing van Nobis aan de rand van Panningen is er volgens bewoners debet aan. Vrijwel iedereen doet mee en dat al 50 jaar.

PANNINGEN

Dat Nobis binnenkort feest viert, is moeilijk te missen. De Ninnesweg is vanaf Sevenum de doorgaande route richting Panningen en industrieterrein en pal aan die weg staat een groot bord met ’50 buurtvereniging Nobis’. Hoewel het vanwege de zwarte cijfers en rode cirkel op een stil protest lijkt, is het zo niet bedoeld. Toch vindt de organisatie het geen bezwaar als automobilisten hierdoor gas terugnemen, er wordt immers ondanks wegversmalling en smiley-bord nog vaak te hard gereden.

De wijk is bepaald niet compact, de huizen zijn juist gebouwd aan de ruim 2,5 kilometer lange Ninnesweg. Deze lintbebouwing is volgens (oud-)bestuursleden de reden dat vrijwel iedereen in het gehucht lid is van Nobis. Je komt elkaar immers niet vanzelfsprekend tegen. Nobis, een zijstraat van de Ninnesweg, staat als naam van de buurtvereniging voor Naastenliefde Ontspanning Behartiging In Samenwerking. Al vijftig jaar. „Ouderwets misschien maar juist dit soort normen en waarden en de ruimtelijke agrarische omgeving maakt het wonen zo aantrekkelijk hier”, legt penningmeester Monique de Bruijn van de buurtvereniging uit. „Hier lopen mensen nog gewoon bij elkaar achterom, behalve als ik mensen persoonlijk de uitnodiging breng voor het jaarlijks uitstapje voor 55-plussers. Dan ben ik via de voordeur een stuk sneller klaar”, vult bestuurslid Herman Neessen haar aan.

Grote wijk

In de qua oppervlakte grote wijk wonen zo’n 140 gezinnen onder wie 336 leden van de buurtvereniging, naar schatting is volgens De Bruijn 95 procent van de bewoners aangesloten. Elk jaar organiseren ze in september een barbecue, een snertwandeling en voor de kinderen activiteiten rond Pasen, Sintemerten en Sinterklaas. Sinds vier jaar is het meedoen aan de optocht ook weer nieuw leven ingeblazen. Veel vaste onderdelen maar heel langzaam gaat de buurtvereniging ook met de tijd mee. Nobis is op Facebook te vinden en heeft een eigen website maar verspreidt de informatie vanwege de oudere bewoners ook nog op papier. De Bruijn: „Voor kinderen tot en met 16 jaar zijn we jarenlang gaan bowlen, nu gaan we met ze gamen in Roggel.” De barbecue vervalt dit jaar vanwege het jubileumfeest op 24 september, maege de Vosberg is traditiegetrouw plaats van handeling. Met onder meer muziek van de eigen blaaskapel Vosberg Muzikanten en een Boerenbuffet met karboet (balkenbrij) en kroët (stroop).